Oamenii care fac sport au mai mult timp decat cei sedentari?
Timpul. S-au scris foarte multe carti despre cum sa-l gestionam, au fost facute descoperiri stiintifice de catre marii invatati in ceea ce priveste continuitatea lui si formele pe care le poate lua in diverse conditii, este valorat de multi si blamat de altii, folosit cu generozitate pe lucruri marunte si cu zgarcenie in ceea ce conteaza cu adevarat.
Dupa aceasta scurta introducere, despre un fenomen atat de complex, vreau sa pun si intrebarea din titlu si anume ” Oare oamenii care fac sport au mai mult timp?”
De multe ori aud aceleasi raspunsuri la intrebarea: De ce nu faci sport/miscare?
- Am un copil/copii
- Termin tarziu la locul de munca
- Am multe drumuri de facut
- Am o afacere care imi ocupa tot timpul
- Sunt prea obosit de activitatile zilnice si nu mai am timp de sport
- s.a.m.d
Facand o corelatie , ca este la moda acum sa facem corelatie fara sa ne gandim si la cauzalitate, putem deduce ca cei care au timp sa faca sport sunt in urmatoarele situatii:
- nu au copii
- termina devreme la locul de munca,
- nu au drumuri/cumparaturi de facut
- nu detin afaceri proprii si nu sunt prea obositi.
- ..CORECT?
Lucrurile nu stau chiar asa, dupa cum bine stim cu totii. Mai degraba,putem vorbi despre o lipsa de timp datorata lipsei prioritizarii activitatilor zilnice. Cei care fac sport in mod regulat, am descoperit din experienta proprie, ca au miscarea in top 3 prioritati ale vietii lor.
Ei nu vor renunta niciodata la o sesiune de miscare pentru: cumparaturi/televizor/intalniri cu prietenii la o bere/stat peste program la serviciu, ci mai degraba vor organiza programul zilnic astfel incat sa poata face toate activitatile propuse, sau sa renunte la cele neimportante.
Un om pe care il urmaresc pe podcast-uri, Jocko Willinik (https://en.wikipedia.org/wiki/Jocko_Willink) are ca citat motivational : ” Singura cale spre libertate este disciplina” .
Ce inseamna disciplina? Pe scurt, urmarea unui program, prioritizarea activitatilor in functie de urgenta si importanta lor, respectarea unui program de mese regulate, culcatul si trezitul la ore fixe. Daca nu ne disciplinam viata, alti oameni sau activitati ne vor “fura” timpul pe care noi nu il programam.
Ce imagine poate fi mai trista decat cea a unui om ne-antrenat ce are dureri care il limiteaza intr-o multime de activitati, care nu poate sa urce 2-3 etaje sau care nu poate alerga cu copii in parc ? Privarea de anumite activitati din cauza unei conditii fizice precare, poate fi privita ca o lipsa de libertate.
In concluzie, vrei sa fii liber, misca-te !